Logo van De Keukenengel

Brigitta van Hengstum

Ik heb tijdens mijn leven flinke uitdagingen gekend. In 2015 kon ik het onbestemde gevoel van ‘niet gelukkig zijn’ niet meer negeren. Ik ging op ontdekkingsreis, zette stappen op het pad van zelfontwikkeling en bewustzijn. Ik nam deel aan workshops, trainingen en retreats, de ene keer praktisch, en de andere keer met meer spirituele insteek, of een combinatie hiervan.

Ik ontdekte yoga en meditatie en heb een basisopleiding familieopstellingen gevolgd. Ik absorbeerde de wijsheid van Eckhart Tolle, Wayne Dyer, Byron Katie en vele andere helden. Daarbij werd ik geleid, ondersteund en onderwezen door de wijsheid van heilige plantmedicijnen zoals ayahuasca, truffels en paddenstoelen.

Uiteindelijk begreep ik dat het maar om één ding gaat in het leven: zelfliefde.
Dát is de basis van alles, vanuit die kracht kun je de hele wereld aan.

Wat een bewustwording.

‘Ik weet uit eigen ervaring hoe kwetsbaar je kunt
zijn bij persoonlijke ontwikkelingsprocessen en hoe fijn het is dat er dan voor je wordt gezorgd’

‘As I began to love myself’

Gedicht van Charlie Chaplin

Toen ik mezelf begon lief te hebben, leerde ik dat mijn emotionele pijn en lijden tekenen zijn dat ik niet mijn eigen waarheid leef.
Nu weet ik: dat is authenticiteit.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, begreep ik hoezeer het iemand kan beledigen als ik probeer mijn verlangen bij hem of haar door te drukken, zelfs als ik wist dat de tijd er niet rijp voor was en de persoon er niet klaar voor was en zelfs als ikzelf die persoon was.
Nu weet ik: dat is respect.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, ben ik gestopt te verlangen naar een ander leven en kon ik zien dat alles rond om mij een uitnodiging is om te groeien.
Nu weet ik: dat is rijpheid.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, begreep ik dat ik altijd en bij elke gelegenheid, op het juiste moment en op de juiste plaats ben, en dat alles wat er gebeurt, juist is. Vanaf dat moment was ik rustig.
Nu weet ik: dat is vertrouwen.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, ben ik gestopt mijn vrije tijd te verspillen en ben ik gestopt grootse projecten voor de toekomst te bedenken. Vandaag de dag doe ik alleen dat waar ik blij van wordt, waarvan ik hou en wat mijn hart doet lachen, op mijn eigen manier en in mijn tempo.
Nu weet ik: dat is eenvoud.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, heb ik me bevrijd van alles wat niet gezond voor me is, voedsel, mensen, dingen, situaties en vooral van wat me naar beneden haalde, weg van mijzelf.
Aanvankelijk noemde ik het “gezond egoïsme” maar nu weet ik: dat is liefde voor jezelf.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, stopte ik met proberen om altijd gelijk te hebben en sindsdien had ik minder vaak ongelijk.
Nu heb ik ontdekt: dat is bescheidenheid.

Toen ik mezelf begon lief te hebben, weigerde ik om verder in het verleden te leven en weigerde ik mij om me zorgen te maken over mijn toekomst. Nu leef ik alleen op dit moment, waar alles plaatsvindt.
Ik leef nu dus elke dag, dag voor dag, en noem het vervulling.

Toen ik mezelf begon lief te hebben herkende ik dat mijn eigen denken me kan verstoren en me ziek kan maken. Maar als ik verbinding maak met mijn hart, wordt mijn denken een waardevolle bondgenoot.
Nu noem ik die verbinding: wijsheid van het hart.

We hoeven niet bang te zijn voor verdere discussies, conflicten en problemen met onszelf en anderen, want zelfs sterren botsen soms op elkaar en daaruit ontstaan nieuwe werelden.
Nu weet ik: dat is leven!